Expositie Thea Dam

Kunstuitleen Artotheek18 verzorgt met grote regelmaat een expositie in het winkelcentrum De Biggelaar in Roosendaal. In de maand juni 2013 exposeert Thea Dam een selectie uit haar werk.

Thea Dam (Nieuwerkerk, 1956) voltooide aanvankelijk een opleiding Grafische Kunsten aan Academie St. Joost. Later legde zij zich toe op het creëren van vazen en allerhande sierobjecten uit ogenschijnlijk waardeloze materialen. Porseleinen beeldjes, zijdebloemen en afgedankt serviesgoed; alles wordt herverwerkt in de meest wonderlijke voorstellingen.

Hierbij laat zij zich inspireren door follies: excentrieke bouwwerken die hun hoogtijdagen vierden op de negentiende-eeuwse landgoederen. Oorspronkelijk werden follies gekenmerkt door hun nutteloosheid, maar ook hier weet zij een nieuwe betekenis aan te geven. Traditionele gebruiksvoorwerpen als vazen worden getransformeerd tot sierobjecten middels zelfontwikkelde technieken, waarbij ambachtelijkheid en concentratie een grote rol spelen.

Het werk van Thea Dam heeft reeds de nodige waardering gekregen. Jarenlang werden diverse vazen geëxposeerd bij Studio Hergebruik te Rotterdam, naast het werk van vermaarde ontwerpers. Tegenwoordig maken haar creaties deel uit van de vaste opstelling in de winkel van het Dordrechts Museum.

Sinds kort legt zij zich ook toe op het vervaardigen van mobiles. In Artotheek 18 worden, naast vazen en follies, deze mobiles voor de eerste maal geëxposeerd.