Benjamin Scheltema live

Benjamin Scheltema schildert live in De Galerie van Roosendaalse artotheek
Beeldend kunstenaar Benjamin Scheltema is de eerste ‘artist in residence’ die een tijdelijk atelier opslaat in De Galerie van Kunstuitleen Artotheek 18 in Roosendaal. Vanaf zaterdag 27 februari is Scheltema geregeld aan het werk in de nieuwe expositieruimte bij de ingang van winkelcentrum De Biggelaar aan de Raadhuisstraat.
Benjamin Scheltema (31, geboren en getogen in Roosendaal) is autodidact. In de relatief korte periode dat hij schildert, heeft hij naam gemaakt. Hij maakte een prijswinnend ontwerp voor de beschildering van een Landrover en hij leverde kunst voor het Glazen Huis. Hij exposeerde diverse malen in zijn geboortestad, maar ook in Maastricht en Zandvoort. Met wat hij nu gaat doen, live schilderen op locatie, heeft hij ervaring opgedaan in onder meer Amsterdam, Lelystad en op Ibiza.

160222benjscheltema
Het werk van Scheltema – meest acryl op doek, maar ook op papier – vertoont verwantschap met popart, maar zelf spreekt hij liever van ‘ontpopte art’. Hij laat zich qua beeldtaal en kleurgebruik inspireren door Cobra en ontleent zijn onderwerpen aan het alledaagse. Door zijn maatschappelijke betrokkenheid  en door zijn deelname aan landelijke manifestaties, groeide zijn bekendheid snel en duikt zijn naam geregeld op in de media. Onlangs nog was de door hem ontworpen ‘neutbon’ (een lokaal betaalmiddel tijdens carnaval) landelijk in het nieuws omdat vervalsingen van Scheltema’s werk in omloop waren gebracht.
In De Galerie richt Scheltema onder de titel ‘Ik, Benjamin Scheltema’ ook een overzichtstentoonstelling in van zijn werk. Naast doeken die hij eerder exposeerde in binnen- en buitenland, zijn daar werken uit zijn nieuwe lijn ‘flessenkunst’ te zien. Ook stelt hij beschilderde objecten ten toon, waaronder de schoenen die eind maart door Mascolori op de markt worden gebracht. Deze schoenen lopen vooruit op een kledinglijn waaraan hij momenteel werkt. De tentoonstelling loopt tot begin april.
De Galerie is een grote expositieruimte boven de Roosendaalse vestiging van Kunstuitleen West-Brabant Artotheek 18. De Kunstuitleen toont er zeer uiteenlopende werken uit zijn omvangrijke collectie. Zo kan het winkelend publiek op laagdrempelige manier kennis maken met hedendaagse beeldende kunst. Wie tegen geringe kosten (vanaf 5 euro per maand) zo’n kunstwerk thuis aan de muur wil hebben, kan in het souterrain van De Biggelaar (nr. 20) terecht bij de artotheek.